Partea a doua: “FOLK-FOOTBALL”


Dupa cum spuneam in articolul anterior, fotbalul modern a aparut in Anglia. Totusi, nimeni nu poate fi sigur de momentul exact in care un obiect rotund a fost lovit inspre o alta persoana. Aceasta deoarece jocuri care implicau o minge, echipe si o anumita forma de scor, au existat de secole. In urma cu aproximativ 5000 de ani (dupa unii chiar 7000) chinezii antici au dezvoltat un joc numit TSU CHU (tsu inseamna “a lovi”, iar chu este denumirea data unei mingi facuta din piele de animal). Tot cam in aceeasi perioada, in Japonia oamenii jucam KEMARI.

Insa romanii sunt cei care au adus in Britania un joc numit HARPASCUM (care la origine era un exercitiu militar de incalzire), considerat a fi stramosul indepartat al fotbalului (cam ceea sunt tracii pentru noi romanii). Ceea ce este sigur este faptul ca incepand cu anul 217 d.hr. existau in Britania jocuri ce implicau sate intregi. Acestea se numeau FOLK-FOOTBALL, adica fotbal folcloric. Iata a scurta descrie a unui astfel de joc:

Folk-Football

- TERENUL: nu era riguros delimitat fiind de marimea orasului sau satului in care avea loc competitia

- JUCATORII: erau de numarul sutelor

- PORTILE: erau 2 zone (de obicei cele mai cunoscute) aflate la mile distanta una de alta

- ECHIPA INVINGATOARE era cea care marca cele mai multe goluri, adica cea care ducea mingea de cele mai multe ori in zona adversarului

- DURATA: datorita numarului mare de jucatori, o partida putea sa dureze o zi intreaga incheindu-se imediat dupa marcarea primului gol

- MISTICISMUL facea parte fireasca din joc: de exemplu in porturi cele 2 echipe erau formate din pescari si fermieri. Lupta lor pentru minge era una simbolica: o lupta pentru fertilitate. Daca pescarii iesau invingatori atunci se spunea ca vor prinde mai multi pesti, iar daca fermierii castigau atunci recolta urma sa fie mai bogata.

- aceste jocuri aveau loc de Craciun si/sau de Anul Nou


Insa folk-football nu avea reguli de desfasurare si uneori era atat de violent incat mai multi regi au incercat sa-l interzica.

Ex. Regele Edward – “Deoarece este o larma mare in oras, cauzata de ingramadeala asupra unor mingi mari de unde, Doamne fereste, multe rauri ar putea rasari, noi poruncim si interzicem, din partea regelui, sub pedeapsa cu inchisoarea, ca un asemenea joc sa fie folosit in oras pe viitor”.

Totusi, cu toate acestea, nimeni nu putea impiedica fotbalul de a fi jucat. Iar cand, in secolul al XIX-lea, folk-football a primit lovitura fatala ea nu a venit din partea unui om, ci din partea unei masinarii (Revolutia Industriala). Folk-football, care anterior se desfasura pe toata aria unui sat sau oras, nu-si mai regasea locul in centrele urbane industriale aflate in extindere. In noua societate nu mai era loc pentru jocurile perioadei preindustriale. Asa ca incet incet folk-football a disparut.