Jocul cu mingea dateaza din antichitate. Fotbalul a inceput sa se joace in Anglia in 1857, cand au luat fiinta si primele cluburi de fotbal din lume: Sheffield si Hullam (ambele din acelasi oras).


In Romania, fotbalul a inceput sa se joace in 1889 cand un student elevetian Mario Gebauer, venind in vacanta in Romania a adus cu el prima minge de fotbal. In 1905 ia fiinta in Bucuresti echipa Olimpia. Pe vremea aceea echipa se numea adunatura iar denumirile regulilor de joc erau asemanatoare cu cele din Republica Moldova de azi (ex: palitura de osanda=penalty). Al doilea oras din Romania in care s-a infiintat o echipa de fotbal a fost Ploiesti. Adunatura era formata din straini care lucrau in ramura petrolului.
In 1909 se organizeaza primul campionat national. Cum insa numarul echipelor era mic s-au jucat cate doua tururi si cate doua retururi. Abia in 1921-1922 se poate vorbi de un campionat adevarat in Romania( un an mai tarziu,in 1923 s-a infiinta Rapid Bucuresti). Multa vreme campionatul a fost dominat de echipa Chinezul din Timisoara care a castigat de 6 ori consecutiv si fara emotii campionatul national.
Odata cu infiintarea "Diviziei Nationale" ( Liga I de azi) derby-urile se disputau intre Ripensia Timisoara si Venus Bucuresti. Pana in 1970 campionatul s-a disputat de 50 de ori. Echipele din din Bucuresti au castigat de 26 de ori campionatul iar cele din provincie de 24 de ori. In acea vreme istoria arata cam asa:
Venus Bucuresti - de 8 ori campioana,
Chinezul Timisoara si Steaua Bucuresti aveau cate 6 titluri de campioana,
Dinamo Bucuresti si U.T.A aveau 5 titluri
Ripensia Timisoara si Petrolul ploiesti detineau 4 titluri.
Dupa 1970 campionatul national a fost dominat de Steaua si Dinamo